Raumar har fått nye hjemmesider på idrettenonline: https://raumar.idrettenonline.no/

Hjem > Nyheter > Borteseier i Kraftløpet

Borteseier i Kraftløpet

1 oktober 2013


Vinnerene

Årets utgave av Kraftløpet ble arrangert fra Sedsvoll skole, samme sted som Romeriksløpet gikk en drøy måned tidligere. Naturlig nok samlet dette arrangementet en del færre deltakere, totalt stilte 20 løpere, 12 i langløypa og 8 på «sprintdistansen».

Vinneren fra de siste årene, Eirik Rustad, hadde ikke gjort det lett for seg selv i år. Natta før løp han 12 tunge kilometer i Natt-NM på Ås, og hadde bare så vidt rukket hjemom for å snu. I tillegg hadde han fått med seg nabo og konkurrent Dag Aalvik, Lillomarka OL, i bilen.


Familien Øien var tungt inne i arrangementet, Reidar var løpsleder og Geir la løypene. Hjelp fikk de blant annet av assisterende Kraftløpsgeneral Fridtjov Undseth og starter og matstasjonsansvarlig Hans Jacobsen
.

Prologen gikk helt nord på kartet fra O-festivalen 2006. Rutinerte Kraftløpere, som ikke er uvante med å treffe på nye flystriper og veier i løpsterrenget, lot seg ikke skremme av at løypeleggeren advarte mot enkelte endringer i vegetasjonen. Som vanlig gikk grensa mellom jaktstart og fellesstart fem minutter etter vinneren, og det var, også som vanlig, delte meninger om hvilken side av grensa som var den riktige.

Løypeleggeren gir instrukser

Løypeleggeren gir instrukser

Ikke uventet var det gjesten fra Lillomarka som var raskest i prologen, et snaut halvminutt foran Eirik. Einar Often plasserte seg midt mellom Eirik og ei tremannsgruppe med Anders Haga, Trygve Tømta og Arne Saxhaug, ca 2.30 bak. Tor Arve Strand avsluttet jaktstarten, mens far Tor var godt fornøyd med sin plass i fellesstarten.

Hoveddelen av løpet gikk på det flunkende nye Bergermoenkartet . Her hadde Geir lagt tøffe og varierte løyper, med langstrekk på kryss og tvers av gammel skog og nye hogstflater
.
Kort løype
Lang løype

Allerede på de to første postene skjedde det omveltninger i teten
. Både Eirik og Dag bommet kraftig på andrepost, Dag kom seg unna alene, mens Eirik ble plukket opp av Einar og Trygve. Anders gikk dessverre også på en bom på førstepost, så stor at de eldre løperne i klynga slapp å bekymre seg for å bli slått i spurten. Med løpssterke Dag alene i tet, virket det som om hjemmeløperne måtte konsentrere seg om andreplassen.

kraftløpet - bomming ut fra sjette

Dag bommer og blir tatt igjen

Men, på hogstflata ut fra sjette hadde graset blitt så høyt at det kunne være vanskelig å se stiene
. Dag ble offer for dette, tapte 2.20 på å måtte kave seg over hogsten og ble tatt igjen av Eirik, Einar og Trygve, som fant stien.

På det lange niendestrekket kom første del av avgjørelsen. Her ble Einar fraløpt, mens de tre andre tok hver sine veivalg inn mot posten. Undertegnede sitt var klart saktere enn de andres, og dermed var det bare to igjen. På matstasjonen til Hans Jacobsen hadde avstanden blitt så stor at de kunne spise kokesjokoladen sin i ro og fred, uten at noen andre dukket opp.

På matstasjonen var det også kartbytte. Den andre delen av løypa startet nordover over Gardermobanen, ikke sørover mot mål, slik som en del nok hadde håpet på. Oppe i nord viste det seg at kartets tyngste bakke og verste hogstfelt lå på samme sted, nemlig på strekket mot 16. post. Her kjente Eirik nattas løp i beina, han måtte slippe Dag og ble etterhvert tatt igjen av Trygve. Dermed så det på nytt ut til at Dag hadde avgjort.

Mye bomming på de siste postene gjorde at han kunne høre forfølgerne bak seg, i det han stemplet på sisteposten. Men, det holdt akkurat og han stemplet i mål ni sekunder før Eirik, som tok andreplassen i spurtoppgjør mot Trygve. GPS-spor fra jaktstarten kan spilles av i videoen nedenfor eller analyseres i 2d-rerun.Einar løp inn til fjerdeplassen, og etterhvert kom Arne, Anders, Tor og Tor Arve inn med noen minutters mellomrom. Hovedfeltet med Knut, Tom og Terje sprakk noe opp på slutten, mens Jan fikk mest Kraftløp for pengene.

Det var ingen damer som startet i langløypa i år. Derimot var det tre som stilte i kortløypa. Aurelia Korthauer, Tynset IF, var klart raskest i prologen, og holdt unna for Hege Norstad Maribo i jaktstarten, til tross for en del tidstap underveis.

andersenFor herrene i kortløypa ble det en duell mellom brødrene Andersen. I prologen sikret Tom Arne seg et godt forsprang, nesten tre og et halvt minutt ned til Geir, med Tron Erik Hovind i mellom.

Noe bomming på Tom i starten førte til at Geir passerte. Forspranget ble aldri stort, og ved passering grustaket var brødrene sammen igjen.

I spurten var Tom hakket raskere og ble dømt inn ett lite sekund foran Geir.

 

 

Resultater Kraftløpet 2013

Resultater jaktstart

Strekktider jaktstart

Resultater prolog

Strekktider prolog

Veivalgsanalyse (Dag, Eirik, Trygve og Anders)

Eirik sine veivalg med kommentarer

Aurelia Korthauer, Tom Andersen og Dag Aalvik

Klassevinnerne Aurelia Korthauer, Tom Andersen og Dag Aalvik

Tags:

Kommentarer er stengt